Iniciativa Cultural de la Franja (ICF)

http://icfranja.org

La Iniciativa Cultural de la Franja: QUI SOM?

Posted by xarxes a Novembre 12, 2007

A finals de la dècada dels anys setanta del segle XX sorgeixen en diferents punts de l’Aragó catalanòfon diversos col·lectius supralocals que s’esforcen en la dignificació, estudi i foment de la llengua i la cultura catalanes a l’Aragó, d’entre els quals cal destacar:

  • L’Associació Cultural del Matarranya (ASCUMA), fundada el 1989, amb seu a Calaceit i que té com a àmbit d’actuació els territoris del Matarranya i el Mesquí.
  • L’Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC), legalitzat el 1983, amb seu a Fraga i que actua i treballa al Baix Cinca.
  • L’Associació de Consells Locals de la Franja (ACLF), legalitzada el 1986, amb seu a Tamarit de Llitera i que actua i treballa sobretot a la Llitera.
  • El Centre d’Estudis Ribagorçans (CERi), fundat el 2003, amb seu a Benavarri i que actua i treballa a la Ribagorça.

Aquestes associacions que actuen en àmbits comarcals han publicat més d’un centenar de llibres, d’autors de les comarques catalanoparlants d’Aragó, i han editat diverses publicacions periòdiques en llengua catalana.

Gràcies a aqueixa activitat editorial, l’Aragó catalanòfon ha deixat de ser taca blanca en el mapa de la literatura catalana i compta ara amb una cinquentena d’autors, especialment de narrativa, poesia i assaig, i amb dos extensos reculls de literatura popular.

Les associacions organitzen trobades culturals, cicles de conferències, cursos de llengua catalana, assesorament lingüístic, així com engeguen campanyes i manifestos en favor de l’ensenyament de la llengua catalana i de la seua cooficilitat a l’Aragó.

Tot i que una part considerable d’aquestes activitats es fan conjuntament entre totes quatre associacions, aquestes han decidit que ha arribat el moment de crear una institució que puga manifestar-se amb una sola veu per a tota la Franja i coordinar esforços i afanys. I és per això que el desembre de 2003 es va decidir la fundació de Iniciativa Cultural de la Franja .

http://icfranja.org

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: