Iniciativa Cultural de la Franja (ICF)

http://icfranja.org

Qui som?

A finals de la dècada dels anys setanta del segle XX sorgeixen en diferents punts de l’Aragó catalanòfon diversos col·lectius supralocals que s’esforcen en la dignificació, estudi i foment de la llengua i la cultura catalanes a l’Aragó, d’entre els quals cal destacar:

 • L’Associació Cultural del Matarranya (ASCUMA), fundada el 1989, amb seu a Calaceit i que té com a àmbit d’actuació els territoris del Matarranya i el Mesquí.
 • L’Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC), legalitzat el 1983, amb seu a Fraga i que actua i treballa al Baix Cinca.
 • L’Associació de Consells Locals de la Franja (ACLF), legalitzada el 1986, amb seu a Tamarit de Llitera i que actua i treballa sobretot a la Llitera.
 • El Centre d’Estudis Ribagorçans (CERi), fundat el 2003, amb seu a Benavarri i que actua i treballa a la Ribagorça.

Aquestes associacions que actuen en àmbits comarcals han publicat més d’un centenar de llibres, d’autors de les comarques catalanoparlants d’Aragó, i han editat diverses publicacions periòdiques en llengua catalana.

Gràcies a aqueixa activitat editorial, l’Aragó catalanòfon ha deixat de ser taca blanca en el mapa de la literatura catalana i compta ara amb una cinquentena d’autors, especialment de narrativa, poesia i assaig, i amb dos extensos reculls de literatura popular.

Les associacions organitzen trobades culturals, cicles de conferències, cursos de llengua catalana, assesorament lingüístic, així com engeguen campanyes i manifestos en favor de l’ensenyament de la llengua catalana i de la seua cooficilitat a l’Aragó.

Tot i que una part considerable d’aquestes activitats es fan conjuntament entre totes quatre associacions, aquestes han decidit que ha arribat el moment de crear una institució que puga manifestar-se amb una sola veu per a tota la Franja i coordinar esforços i afanys. I és per això que el desembre de 2003 es va decidir la fundació de Iniciativa Cultural de la Franja .

http://icfranja.org

3 Respostes per a “Qui som?”

 1. Fèlix said

  Hola, sóc Fèlix Villagrasa, historiador.

  Voldria saber la manera d’adquirir el llibre de Paco Tejero Costa “Fraga. República i guerra civil: un temps a recordar”. Si voleu, us podeu posar en contacte amb mi a través d’aquesta adreça de correu o al telèfon 657 49 55 31. Si podeu i us plau, em podeu enviar el llibre directament, contrarreemborsament a la següent adreça:

  Fèlix Villagrasa

  Avinguda dels Països Catalans, 6

  08739-LAVERN (Subirats)

  (Barcelona)

  Si voleu que pagui d’altra forma, feu-m’ho saber, si us plau. No he aconseguit contactar amb l’Institut d’Estudis del Baix Cinca, que és qui el va publicar el 2006.

  Moltes mercès, quedo a l’espera de les vostres notícies.

  Fèlix

 2. Bon dia.
  Els escric des de l’Ajuntament de Montesquiu (Osona). El ple municipal va adoptar un acord relatiu a la unitat lingüística de la llengua catalana i es va acordar de fer-lo arribar a iniciativa Cultural de la Franja. però no encerto a trobar adreça on enviar l’acord.
  Gràcies per l’atenció
  maria rosa vilaplana penella
  tae ajuntament de montesquiu

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
A %d bloguers els agrada això: