Qui som?
A finals de la dècada dels anys setanta del segle XX sorgeixen en diferents punts de l’Aragó catalanòfon diversos col·lectius supralocals que s’esforcen en la dignificació, estudi i foment de la llengua i la cultura catalanes a l’Aragó, d’entre els quals cal destacar:
- L’Associació Cultural del Matarranya (ASCUMA), fundada el 1989, amb seu a Calaceit i que té com a àmbit d’actuació els territoris del Matarranya i el Mesquí.
- L’Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC), legalitzat el 1983, amb seu a Fraga i que actua i treballa al Baix Cinca.
- L’Associació de Consells Locals de la Franja (ACLF), legalitzada el 1986, amb seu a Tamarit de Llitera i que actua i treballa sobretot a la Llitera.
- El Centre d’Estudis Ribagorçans (CERi), fundat el 2003, amb seu a Benavarri i que actua i treballa a la Ribagorça.
Aquestes associacions que actuen en àmbits comarcals han publicat més d’un centenar de llibres, d’autors de les comarques catalanoparlants d’Aragó, i han editat diverses publicacions periòdiques en llengua catalana.
Gràcies a aqueixa activitat editorial, l’Aragó catalanòfon ha deixat de ser taca blanca en el mapa de la literatura catalana i compta ara amb una cinquentena d’autors, especialment de narrativa, poesia i assaig, i amb dos extensos reculls de literatura popular.
Les associacions organitzen trobades culturals, cicles de conferències, cursos de llengua catalana, assesorament lingüístic, així com engeguen campanyes i manifestos en favor de l’ensenyament de la llengua catalana i de la seua cooficilitat a l’Aragó.
Tot i que una part considerable d’aquestes activitats es fan conjuntament entre totes quatre associacions, aquestes han decidit que ha arribat el moment de crear una institució que puga manifestar-se amb una sola veu per a tota la Franja i coordinar esforços i afanys. I és per això que el desembre de 2003 es va decidir la fundació de Iniciativa Cultural de la Franja .
Fèlix said
Hola, sóc Fèlix Villagrasa, historiador.
Voldria saber la manera d’adquirir el llibre de Paco Tejero Costa “Fraga. República i guerra civil: un temps a recordar”. Si voleu, us podeu posar en contacte amb mi a través d’aquesta adreça de correu o al telèfon 657 49 55 31. Si podeu i us plau, em podeu enviar el llibre directament, contrarreemborsament a la següent adreça:
Fèlix Villagrasa
Avinguda dels Països Catalans, 6
08739-LAVERN (Subirats)
(Barcelona)
Si voleu que pagui d’altra forma, feu-m’ho saber, si us plau. No he aconseguit contactar amb l’Institut d’Estudis del Baix Cinca, que és qui el va publicar el 2006.
Moltes mercès, quedo a l’espera de les vostres notícies.
Fèlix
maria rosa vilaplana penella said
Bon dia.
Els escric des de l’Ajuntament de Montesquiu (Osona). El ple municipal va adoptar un acord relatiu a la unitat lingüística de la llengua catalana i es va acordar de fer-lo arribar a iniciativa Cultural de la Franja. però no encerto a trobar adreça on enviar l’acord.
Gràcies per l’atenció
maria rosa vilaplana penella
tae ajuntament de montesquiu
xarxes said
Podeu fer arribar la correspondència a l’Associació Cultural del Matarranya, membre de la ICF
http://www.ascuma.org/wordpress/qui-som/